Hannes och Hugo

Hannes och Hugo
I alla tider har människan hamnat i konflikter. Vi kan uppröras över folks seder, deras utseende, något de sagt, vad de heter eller att vi bara inbillar oss att vi vet något om någon annan som upprör oss. Det är inte alltid logiskt och det är nästan alltid väldigt dumt.

Rotraut Susanne Berner presenterar i Hannes och Hugo en liten by där hundarna och hararna hatar varandra. Familjerna bråkar med varandra enligt ett mycket välgjort schema. Hundarna retas med hararna på måndagar, onsdagar och fredagar. Hararna ger igen på tisdagar, torsdagar och lördagar. Men i varje familj finns en liten kille som gärna vill vara med på en springtävling, Hannes Hare och Hugo Hund. De bestämmer sig för att trotsa sina familjer och rymmer ut och ställer sig på startlinjen. Mitt i loppet blir de tvungna att samarbeta för att rädda Marie Gris som förirrat sig. Tillsammans löser de uppgiften, får medalj och pris – ett par rullskridskor! Barnens samarbete gör att det gamla grollet glöms och nya traditioner införs. Nu åker Hannes Hare rullskridskor måndagar, onsdagar och fredagar och Hugo Hund åker tisdagar, torsdagar och lördagar.

Det här en lättläst version av ett klassiskt tema. Det är bara tre-fyra rader text och tecknade bilder på varje sida. Jag tror nog att historien fungerar som högläsning och diskussionsbok för fem-sjuåringar. Den kan säkert funka att läsa själv också för lite kluriga barn. Skulle jag ge betyg blir det en trea, men det är en bok som växer vid flera genomläsningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: